La Fonda Montsant

Tot just entrant al poble de Cornudella hi havia la Fonda Montsant, coneguda també com a “Cal Saboner”, ja que el 1901 havia estat fàbrica de sabons propietat de Josep Gomà.

Als anys 30 un dels descendents, en Miquel Butet Gomà, va convertir l’edifici en una fonda familiar i tradicional amb l’ajut de la seva dona, Lolita Lluch Batlle i de la seva respectiva mare, M. Dolors Batlle Planas (Iaia Lola). 

La Iaia Lola, nascuda a Barcelona, aviat va prendre les regnes de la cuina. Ja de joveneta li encantava cuinar pel que no la va fer tremolar el repte. En els seus plats oferia els sabors de la cuina tradicional catalana amb ingredients ben especials: una gran rialla i tot l’amor per aquells que s’estimava.

Es feren famosos en la comarca alguns dels seus plats, com ara els “peus de porc”, la “sarsuela” o els “bunyols de bacallà”. Molts eren els que anaven expressament a degustar-los a la Fonda Montsant.

L’establiment va funcionar com a tal fins els anys 80 oferint menjars i allotjament.

En l’antiga fàbrica transcorregueren 50 anys d’història, on la fonda va créixer, i també la família. Va esdevenir un negoci familiar on tots els membres hi deixaren la seva petjada.

De la meva mare, la “Iaia Lola”, he après molts plats tradicionals, fets amb ingredients naturals, de proximitat, sense gaire refinaments, senzills, autèntics i que omplen el paladar de sabor a família.

FondaMontsant

En tots aquests anys molts hi trobaren recer, un d’ells fou Josep Mª Espinàs qui la descrigué en el seu “Viatge al Priorat” (1957):
“(…) El que més m’agrada de la casa és l’entrada, el que en podríem dir vestíbul, que en realitat és un garatge. En aquesta gran peça hi ha, en aquest moment, un automòbil, tot de cadires de ferro, una bicicleta, una taula i dos càntirs al damunt, i a terra, tocant a les parets, un munt de sacs, bastants bidons, un cistell ple de raïm i un paraigua. (…)”. 

Extret del web Antics hostals de camí ral

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s